Fotboll i Europa

Idag har fotbollen fortsatt gå från att vara en sport med stora pengar till ännu större pengar. Det märks bland annat på transferövergångarna där summorna flera gånger, och med stor marginal, har slagit den som Real Madrid betalade Manchester United för David Beckham i juni 2003.

Neymar förändrade mycket

Ett namn som kom att förändra mycket var Neymar. Den brasilianske fixstjärnan ansågs vara den nye Pelé och han spelade även för fotbollslegends klubb, det vill säga Santos. Neymar fick tidigt upp många storklubbars intresse, och de jagade honom länge innan kampen tillslut stod mellan de spanska giganterna Real Madrid och Barcelona.

Den här gången var det dock det sistnämnda laget som drog det längsta strået. Den unge brassen blev ett perfekt tillskott till den katalanska storklubben där han tillsammans med Messi och Suarez bildade anfallstrion MSN. Den trion debatteras vara en av de farligaste anfallsuppsättningarna fotbollsvärlden någonsin sett.

Fram till att Neymar valde att lämna klubben. Paris Saint-German i Frankrike hade påbörjat en enormt stor satsning med hjälp av oljepengar från Quatar. Det här gjorde att den Paris-baserade klubben slog alla tänkbara rekord för transferövergångar och betalade i runda slängar 2,2 miljarder kronor för den brasilianske spelarens namnteckning under 2017.

Det är ett transferrekord som med över en miljard kronor slog Manchester Uniteds köp av fransmannen Pogba några år tidigare, och det står sig än. Det har ryktats om övergångar som skulle kunna slå den så kallade Neymar-affären, men det har inte gått vägen än så länge. Det beror mycket på att fotbollsförbundet Fifa och Uefa tillsatt fler finansiella regler för klubbarna. Något som helt enkelt gjort det nästan omöjligt att komma upp i de siffrorna igen för en övergång på ett lagligt sätt.