Fotboll i Sverige

Både när det gäller historiskt och i nutid finns det inga tvivel om att Göteborg och Malmö varit de största klubbarna. Men Stockholmsfotbollen har vuxit till sig med några SM-guld samt Hammarbys tillväxt efter 2014.

Stockholmsklubbarnas inverkan på svensk fotboll

Ett Stockholmsderby har alltid varit en av de hetaste evenemangen någonsin i svensk idrottshistoria. Vare sig något av Hammarby, AIK eller Djurgården möter varandra så har det inneburit fotbollsfester med mycket publik.

Samtidigt har ingen av de här klubbarna haft mycket att säga emot MFF eller Blåvitt historiskt. AIK och Djurgården har dock varit närmast. Framför allt under början av 2000-talet när Stockholmsfotbollen hade sin pik då de tre lagen både vann titlar och samtidigt var i toppen av Allsvenskan.

Även efter 2017 har Stockholmsfotbollen vuxit till sig några storlekar. Hammarby gick upp från Superettan 2014 och utmanade på allvar några år senare. Samtidigt var det dock både AIK och Djurgården som vann ligan 2018 samt 2019, innan Malmö FF vann 2020 igen. Men under de åren hann Stockholmsklubbarna komma igång på allvar och även om till exempel Hammarby inte vunnit en titel sedan 2001 har de fått ett publikstöd. Då blev Hammarby Sveriges bästa publiklag, något de varit med råge.