Fotboll i Sverige

Även i Sverige är fotbollen stort och är officiellt nationalsporten i landet. Men hur har fotbollen historiskt varit och förändrats i nutiden i ett land där vintersporter alltid varit framgångssagorna?

Malmö och IFK Göteborgs storheter

Om man ska prata om två klubbar som gjorde det bästa i Sverige går det inte att komma undan att prata om IFK Göteborg samt Malmö FF. Den förstnämnda klubben gjorde det snäppet bättre under 70- och 80-talet, vilket innebar flera tunga titlar. Ute i Europa tog laget med flera Glenn på planen skalper ute på kontinenten, men på hemmaplan gjorde de det smått fantastiskt, och var länge mesta mästarna i Sverige.

Men Malmö nere i Skåne var länge ett hot för göteborgarna. Inte minst med en viss Roland Nilsson samt framgångar ute i Europa, då MFF 1979 vann Europacupen efter att ha besegrat Nottingham i finalen.

I modern historia har Malmö FF dessutom varit dominanta och under 2010-talet har Malmö lyckats med saker svenska lag inte varit i närheten av. Förutom att kvala in sig till Champions League, och faktiskt tagit sig vidare till slutspelet i Europa League, hann man också passera IFK Göteborg i antal SM-guld.