Fotboll i Sydamerika

Officiellt menar Fifa att fotbollen grundades i Kina, och engelsmännen påstår sig ha en viktig roll för fotbollens historia. Men samtidigt går det inte att förneka Sydamerikas vikt i det hela.

Första världsmästaren och mängder av stjärnor

Det går att lägga fram många förklaringar till varför hela den sydamerikanska kontinenten är en stormakt inom fotboll. Då i synnerhet tre nationer: Argentina, Brasilien och Uruguay. Det sistnämnda laget är en underdog som till exempel vann det första världsmästerskapet i fotboll 1930, och sen blev världsmästare igen 1950. Det under ett mästerskap som Sverige slutade trea, och Uruguay besegrade Brasilien på Maracaná-stadium i Rio do Janeiro.

Samtidigt är Uruguay hem till två av de mest framgångsrika lagen någonsin, Nacional och Peñarol. Å andra sidan är det omringat av två av de mest välkända fotbollsnationerna någonsin: Brasilien och Argentina. När det ska diskuteras vilka två av de bästa länderna genom fotbollens historia är kommer de två nationerna alltid upp.

Det beror förstås på flera olika anledningar. Till exempel då Brasilien har flest världsmästerskap genom tiderna. Argentina har inte lika många, men har precis som Brasilien varit en plantskola för några av världens klart bästa fotbollsspelare genom tiderna. Med spelare som Pelé, Zico, Socrates, Ronaldinho, Ronaldo och Neymar medan Argentina fått fram Di Stefano, Maradona, Batistuta, Crespo, Agüero och Messi. Tillsammans kan de båda fotbollsländerna få fram startelvor, både historiskt och i modern tid, som vissa länder aldrig någonsin skulle kunna glömma. Fotbollsklubbar som Santos, Boca Juniors och River Plate väger också tungt.