Jämställdhetsarbetet på arbetsplatser går hela tiden framåt. Idag är många företag och arbetsgivare öppna med att de strävar efter jämställda arbetsgrupper där allas värde mäts i prestation istället för vilket kön de tillhör. Det kan ses som orimligt att detta fortfarande inte är standard på alla arbetsplatser, men vi ser åtminstone att arbetsmarknaden tar stora steg framåt.
Lämna den ojämställda arbetsplatsen
Känner du att din arbetsplats inte är stimulerande nog, eller finns det problem med jämställdhet och diskriminering på jobbet som inte går att lösa? Livet är för kort för att sitta kvar på en position där man inte trivs. Men vad skriver man i sin ansökan när man byter jobb för att man fortfarande ska låta som en lockande kandidat för den nya tjänsten? Vi har tagit fram de bästa tipsen för arbetssökanden.
Relevant för en arbetsansökan
Det är inte ovanligt att känna att jobbsökande är svårt eller går trögt. Söker man efter platsannonser är det ofta flera hundra sökande på en och samma tjänst. För att sticka ut och ha chansen att komma på en intervju gäller det alltså att ha ett riktigt bra CV och personligt brev. Som tur är finns det bra hjälp för att skriva CV och ansökningar. Hos bemanningsföretaget Bravura finns många tips för dig som är arbetssökande just nu. Läs igenom deras innehåll om att skriva CV och personligt brev innan du påbörjar din ansökan. Tänk på att alla tips kanske inte passar för just den tjänsten du ska söka, utan försök att plocka russinen ur kakan och gör din ansökan så attraktiv som möjligt för just din framtida arbetsgivare.
Hur vet jag om en arbetsplats är jämställd?
Ett vanligt missförstånd när man går på arbetsintervju är att man som sökande inte får ställa några kritiska frågor. Tvärtom mot den föreställningen är det snarare så att rekryterare uppskattar när man visar ett genuint intresse för arbetsplatsen, miljön och strukturerna.
Om du är i en position där du tidigare blivit illa behandlad på en arbetsplats ska du inte göra detta till en stor grej på intervjun för en ny tjänst. Det är däremot inget fel i att berätta att det är viktigt för dig att alltid ha ett jämställdhetstänk där alla är lika värda och ska behandlas likvärdigt utan diskriminering. Lägg gärna fram exempel på vad du själv tycker är ett bra arbete för jämlikhet, och fortsätt sedan med att fråga hur just den här arbetsplatsen arbetar med dessa frågor.
Genom att lägga upp det på det här sättet framstår du som kunnig, engagerad och motiverad samtidigt som du visar att du har mycket att tillföra arbetsplatsen. Är det så att svaren du får inte motsvarar förväntningarna så gör inte det till en stor sak. Tacka för intervjun och se detta som att du blev en erfarenhet rikare bara.